Dansk Nutidsmuseum

Historien om Dansk Nutidsmuseum begynder i slutningen af 1980'erne, da nu afdøde advokat Gorm Pedersen, Aars vender hjem fra en tur til Canada. Her har han set et fantastisk museum, som er fyldt med ting og minder fra de seneste 100 år. Begejstret fortæller han om sin oplevelse og får stiftet en fond og engageret en flok frivillige.

 

I maj1994 slår Dansk Nutidsmuseum dørene op til en nyoprettet samling i et nedlagt husmandssted, som daværende Aars Kommune stillede til rådighed. Siden er samlingerne vokset og vokset, og det samme er antallet af bygninger. Med den seneste tilbygning i 2012 råder museet i dag over ca. 1200 m2 udstilling.

De fleste af tingene på museet stammer fra danskernes hverdag, som den så ud for 10, 30, 50 eller 100 år siden. Her er en frisørsalon, der viser gamle curlere med strøm og ledninger. Der er en bolig fra 30'erne med tidssvarende køkkengrej. I et hjørne er indrettet en isenkræmmerbutik, som mange af de lokale besøgende nikker genkendende til. Der er også en skolestue, indrettet som en landsbyskole fra første halvdel af 1900-tallet.

I landbrugsafdelingen ses en udstilling, som rummer mejeriernes historie fra mælk i glasflasker over posemælk til nutidens kartonmælk og med et minimejeri i nøjagtig målestok med både lys og kørende mekanik.

I den blandede landhandel findes Rich's kaffeerstatning, blåelse og andre sjove "gamle" varer. I radio/TV afdelingen findes gamle radioer, rejsegrammofoner med tidssvarende grammofonplader, gamle og nyere TV-apparater og moderne udstyr som ghettoblastere og videorecordere.

Der er noget at se på for alle gæster i alle aldre. Der er legetøj, dukker, regne- og skrivemaskiner, computere, tørvegravningsredskaber og gamle håndværkerværktøjer. Der findes også skomager, sadelmager, bogtrykker og meget, meget andet.

Grundelementet i Dansk Nutidsmuseum er frivillighed. Alle effekter er kommet til som gaver, f.eks. fra dødsboer, arvinger og fra folk, der har ønsket danskernes og deres egen historie bevaret for eftertiden.

De frivillige museumsfolk møder flittigt hver onsdag for at reparere, arrangere, bygge udstillinger om og gøre rent. Blandt de pensionerede entusiaster med forskellig faglig baggrund er der ingen, der har nogen særlige forudsætninger for museumsdrift. For de frivillige er det lysten, der driver værket.

 

Overnatning

Feline tilbyder et stort udvalg af sommerhuse i nærheden af Dansk Nutidsmuseum.

Se mere på http://www.feline.dk/sommerhuse-limfjorden/

Se flere oplevelser på http://campaya.dk/Danmark/Region-Midtjylland/Viborg/oplevelser-sevaerdigheder-viborg.a

Se også http://campaya.dk

Se flere oplevelser på https://www.oplevelseskort.dk/  Billedforh√•ndsvisning

 

 

 

 

Om os

Magda - vores beskytter udtaler:

Når børn tager bedsteforældres hånd

og lytter til dem, så vil barnet forstå,

at der mellem fortid og nutid er bånd

- uløseligt knyttet - som ej vil forgå.

 

For fremtidens skyld skal vor fortid bestå.

Det er vores motto - det stoler vi på.